preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica


Raspored sati

ZA UČENIKE

ZA NASTAVNIKE

NOVI RASPORED

(objavljeno 18.1.2021.)

Raspored zvona

Dnevna satnica od 18.1.

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisne stranice

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2011.

Ukupno: 352775
Ovaj mjesec: 2425
Ovaj tjedan: 1444
Danas: 25
125 godina Strojarske tehničke škole Osijek

125 godina Strojarske tehničke škole Osijek

      Davne 1886. godine odlukom zajedničkog Hrvatsko-ugarskog sabora, Kraljevske zemaljske vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu, te ukazom predstojnika odjela za bogoštovlje i nastavu Izidora Kršnjavog, osnovana je šegrtska škola u Osijeku. Slijedeći tradiciju obrazovanja stručnih radnika u strojarstvu, Strojarska tehnička škola Osijek 14. studenoga slavi kao svoj Dan škole te smo ove 2011./12. školske godine svečano obilježili 125. obljetnicu.

          Škola je podijeljena na dvije didaktičke jedinice:

  • Strojarsku tehničku školu s 12 razrednih odjela i 288 učenika
  • Industrijsko-obrtničku školu s 11 razrednih odjela i 274 učenika.

     U tehničkoj školi gdje obrazovanje traje četiri godine, obrazuju se sljedeća zanimanja: strojarski tehničar, računalni tehničar u strojarstvu i tehničar za vozila i vozna sredstva gdje se učenici obrazuju za obavljanje poslova u projektiranju, pripremi i vođenju proizvodnje te održavanja strojeva i cijelih pogona. Uz stjecanje općeg obrazovanja, matematičkog i informatičkog znanja, te temeljitog znanja prirodnih pojava i zakonitosti, učenicima je omogućen nastavak obrazovanja u području tehničke znanstvene oblasti, prije svega u strojarstvu, elektrotehnici i informatici. Većina mladih profesora stručnih predmeta ( a i oni nešto stariji ) koji danas rade u školi naši su bivši učenici koji su poslije završenog fakulteta ovdje našli svoje radno mjesto. Među njima je i ravnatelj škole mr.sc. Ivan Kuleš, dipl. ing

     Od naših učenika proizašla su i mnoga zvučna imena, ugledni gospodarstvenici, sveučilišni profesori, doktori znanosti, sportaši i umjetnici. U njihovo obrazovanje generacije profesora i zaposlenika ugradili su svoje znanje, strpljenje i zalaganje.

     Zajednički cilj obrazovanja za sva obrtnička zanimanja je osposobljavanje učenika za samostalno obavljanje poslova za zanimanja: alatničar, automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, plinoinstalater, strojobravar, bravar, limar, autolimar, tokar, glodač, zlatar i urar. Školovanje traje tri godine.

     Velika je važnost praktične nastave u obrazovanju obrtničkih, ali i tehničarskih zanimanja. Praktičnu nastavu za obrtnička zanimanja i radioničke vježbe u tehničarskim zanimanjima škola organizira i izvodi u svojoj školskoj radionici ili u tvrtkama izvan škole.

     Temeljem Zakona o trgovačkim društvima Strojarska tehnička škola Osijek osnovala je Strojarsku tehničku radionicu d.o.o. čija je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija, građevinske bravarije, alata, raznih metalnih proizvoda te usluga strojne obrade i popravaka strojeva i uređaja. U njoj se organizira i izvodi praktična nastava za učenike gdje pod vodstvom stručnih učitelja svladavaju programske osnove tehnologije obrade materijala čime im je omogućeno temeljito izučavanje svog zanimanja. Usvajanjem jedinstvenog modela obrazovanja ( JMO ) u obrtništvu, školska radionica se kontinuirano oprema novom opremom za izvođenje praktične nastave.

     Dio učenika obavlja praksu u tvrtkama izvan škole čime se na najbolji način povezuje teorija i praksa. Kroz praktičnu nastavu učenici se upoznaju s djelatnošću poduzeća, njegovom organizacijom rada, funkcijom i opremom pojedinih odjela. Mnogi učenici svojim savjesnim radom i zalaganjem za vrijeme naukovanja osiguravaju sebi radno mjesto nakon završetka školovanja.

     Ponosni smo činjenicom da je veliki broj uspješnih poduzetnika, vlasnika obrtničkih radionica i direktora poduzeća završio Strojarsku tehničku školu Osijek.

     Zgradu u kojoj se odvija nastava Strojarska tehnička škola Osijek dijeli s Elektrotehničkom i prometnom školom te se nastava odvija ustaljenim ritmom: jedan tjedan prije podne, drugi poslije podne. S ciljem poboljšanja nastavnog procesa uvedena je suvremena nastavna tehnika u svim prostorima. Kabineti za općeobrazovne predmete opremljeni su , uz osnovna sredstva, računalima s projektorom i priključkom za Internet. U kabinetima za stručne predmete ostvareni su svi uvjeti za održavanje suvremene nastave. U njima se nastoji osigurati jedno radno mjesto s računalom za svakog učenika pa se rasporedom omogućava nastava u skupinama u sljedećim kabinetima: kabinetu za tehničko crtanje, učionici za strojarske konstrukcije i elemente strojeva, kabinetima za AutoCad, Catiu i informatiku, kabinetu za hidrauliku i pneumatiku, kabinetu za instalacije, praktikumu za CNC strojeve i kabinetu za automehaniku.

     U samom središtu zgrade nalaze se knjižnica i čitaonica Strojarske tehničke škole. Njenu osnovu čine  velika knjižnično-informacijska građa koja pruža informacije iz svih područja znanja. U knjižnici, uz posudbu knjiga, učenici mogu koristiti bogatu referentnu zbirku, stručne časopise i Internet – najsuvremeniji način povezivanja sa svjetskim izvorima informacija.

     Kako bi što bolje i potpunije predstavili svoju školu budućim učenicima, ali i lokalnoj zajednici, odabrali smo najatraktivniji i najpopularniji oblik – predstavljanje u slici i riječi. Naime, u našoj školi se snimaju filmovi i tiskaju monografije povodom velikih obljetnica. Tako je 1995. godine nastao biser naše izdavačke djelatnosti – STROJARŠČICA, na čijim stranicama prikazujemo Povjesnicu strojarstva u školstvu, ali i to da smo mi prosvjetari nepopravljivi optimisti i vječiti idealisti. 2001. godine je slijedio MODUL S s opsežnim prikazom razvoja i značaja obrta kroz povijest te Strojarske tehničke škole jučer, danas i sutra. NAŠIH 120 GODINA je monografija u kojoj smo predstavili sve aspekte rada škole. STROJARSKI VREMEPLOV nas vodi na putovanje kroz vrijeme od 1886. – 2011. godine. Kako su naši učenici ponosni na svoju školu pokazuje i podatak da su film snimljen povodom 125. obljetnice škole odmah objavili na stranicama popularnog YouTube-a.

     Izvannastavne aktivnosti Strojarske tehničke škole pokazuju širok interes naših učenika – od sportskih aktivnosti, dramske i literarne skupine, od robotike i astronomije, do ekologije…Naši učenici se bave crtanjem, izradom grafita, plesom i poezijom, čime iskazuju i svoju skrivenu – poetsku dušu. Dosta ju je teško otkriti, ali strpljenje, razumijevanje i poštovanje prema mladom čovjeku vodi do stjecana povjerenja.

     Od 2006. godine škola sudjeluje u projektu Liga kumpanija gdje zainteresirani učenici srednjih škola iz Hrvatske i dijaspore razvijaju i pokazuju svoja znanja u području upravljanja mobilnom robotikom. Robotika je jedna od najbrže rastućih tehnologija na svijetu, a naši učenici su osmislili mobilni robot u programu Catia čime su se posebno istaknuli na državnoj razini 2007./08. godine. 2009./10. šk. godine naš učenik je na završnom turniru iz robotike osvojio prvo mjesto. Možda već sada u našim školskim klupama sjedi neki novi Nikola Tesla, inovator razvoja i napretka!

     Agencija za mobilnost i programe EU objavila je 2011. godine Odluku o dodjeli financijske potpore Strojarskoj tehničkoj školi Osijek za projekt Comenius Multilateralna školska partnerstva u okviru natječaja za Program za cjeloživotno učenje. Već su uspostavljeni međunarodni kontakti osam zemalja koji će u kontinuitetu trajati do 2013. godine u svojstvu realizacije projektnog plana.

     Polazeći od značaja sporta kao odgojno-obrazovnog zadatka, interesa učenika i želje za postizanjem kvantitete i kvalitete tjelesne i zdravstvene kulture učenika, osnovan je 1996. godine Športski školski klub Strojarske tehničke škole – STROTERS. Jedan od glavnih segmenata rada kluba je organizacija sportskih sekcija: nogomet, rukomet, košarka, odbojka, stolni tenis, gimnastika, atletika, kros, streljaštvo, šah i plivanje, te sudjelovanje na natjecanjima na razini grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske. Među našim učenicima našli su se i školski sportaši godine, državni prvaci, te sudionici Olimpijskih igara mladih i Juniorskog prvenstva svijeta.

     Posebno je zanimljiva priča o našem tamburaškom sastavu Strojarske strune. Pod vodstvom profesorice Suzan Berecki, pedagoginje škole, okupljeni su učenici iz različitih razreda i zanimanja koji su ujedno i članovi kulturno-umjetničkih društava iz Osijeka i okolice. Svojom kreativnošću i ljubavi prema tamburaškoj glazbi sastav doprinosi ugodnom raspoloženju i ozračju povodom obilježavanja svih važnih događanja u školi.

     Postoji mnoštvo stereotipa vezanih uz muška i ženska zanimanja. Kad se spomene strojarstvo, rijetki će pomisliti na djevojke, jer uz nježne ženske ruke nekako ne pristaje tokarski ili bilo koji drugi stroj. Međutim, ima ih i među našim učenicima. Njih sedam! Svi ih poznaju, prate ih zadivljeni pogledi, ali ne samo zbog izgleda, nego i zbog živosti koju su unijele u tipično mušku školu. One su i voditeljice školskih priredbi, glavne glumice u predstavama organiziranim prigodom ispraćaja maturanata i proslave 125. obljetnice škole, one osmišljavaju prigodne izložbe a vrlo često ih možete vidjeti kako svojim kolegama pomažu kod pisanja lektire i izrade školskih zadaća. Vjerovali ili ne, i jedna naša profesorica hrvatskoga jezika nekad davno bila je učenica ove škole.

     Za svoj uspješan odgojno-obrazovni rad Strojarska tehnička škola Osijek, profesori i učenici nositelji su brojnih priznanja na razini grada, županije, države i međunarodnih projekata. Spomenut ćemo samo ona najznačajnija:

  • Povelju zahvalnosti Osječko-baranjske županije za doprinos obrani Republike Hrvatske
  • Diplomu najboljoj strukovnoj školi Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo Republike Hrvatske
  • Godišnju nagradu Faust Vrančić za doprinos razvoju tehničke kulture
  • Nagrade Osječko-baranjske županije za iznimna postignuća
  • Zahvalnice za vrstan rad s učenicima i sudjelovanje na državnim natjecanjima
  • Priznanja za uspješnu organizaciju natjecanja obrtničkih zanimanja
  • Priznanja i zahvalnice za sudjelovanje i osvojena prva mjesta u sportskim i strukovnim natjecanja
  • Međunarodno priznanje za sudjelovanje na susretu Alpe-Jadran

Marica Galić, prof. i dipl. knjiž.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivan Grgić  datum: 2. 2. 2012. 17:46
 Virtualna šetnja

Naši EU projekti

Naši učenici i nastavnici su putovali u sklopu Comenius i Erasmus+ projekata.

Pogledajte gdje smo sve bili !


Solarna kuća
 

HTEC


Kutak za učenike


Kutak za nastavnike


 


Mapa praktične nastave


Natjecanje


D2.4 - Majstorska škola


European School Company


FAQ
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Da li treba učiti nove tehnologije (CNC, CAD, CIM...)?

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju